PLAN VAN AANPAK
Leerdoel 1
Actie 1:
P (1)
Het plan van aanpak is voor mij duidelijk, ik ga een half jaar zo veel mogelijk kennis op doen van SEO. Ik ga eerst eigen kennis vergroten op het gebied van websiteoptimalisatie. Hierbij ga ik de lesstof uit eerdere jaren nogmaals doornemen. Dit zodat ik mijn tweede actie kan gaan uitvoeren. Ik ben hier het gehele halve jaar gemiddeld 3 uur mee bezig.
D(1)
Bron: lesstof leerjaar 2 – Les 8 en 9.
Docent: Remko van Nugteren
In leerjaar 2 hebben we een aantal lessen gehad van Remko over SEO en SEA. Hierin werd duidelijk gemaakt wat er allemaal voor nodig is om als website goed op de kaart te komen. Hierin kwamen in de les drie belangrijke onderwerpen binnen SEO naar voren:
- Zoeknetwerk
- Display netwerk
- Advertentiecampagne
Wanneer je als bedrijf mensen wilt benaderen via Google, is het belangrijk om je zoeknetwerk zo in te stellen dat je bij de juiste doelgroep uitkomt. Het is dus als bedrijf belangrijk om eerst een passende doelgroep te bepalen, voordat je met SEO aan de slag gaat.
Wanneer deze doelgroep bepaald is en je na deskresearch gezocht hebt naar de zoekwoorden die passen bij deze doelgroep, kun je aan de slag. Door zoekwoorden te koppelen binnen teksten op je website, zullen deze zorgen voor een hoger resultaat.
Naast bovenstaande opties, zijn er nog meer mogelijkheden om je SEO te verbeteren. Namelijk betaalde Google Ads. Je betaald hier per klik voor een toppositie in de zoekresultaten. Echter leek mij dit geen goede koppeling naar het bedrijf, omdat deze het liefst zo weinig mogelijk geld wilt uitgeven voor een zo goed mogelijk resultaat. Toch ben ik mij hier in gaan verdiepen.
Door Google Ads in te stellen, kun je meer traffic naar je website halen. Ook wel leads genoemd. Door te betalen voor elke klik naar jouw webpagina zullen er meer potentiële klanten naar je website geleid worden. Hierdoor is de kans groter dat deze mensen een aankoop doen op je website. Klanten kijken namelijk voornamelijk naar de eerste pagina op Google, sterker nog, vooral naar de eerste 5 links op de website. (Zoekmachine Adverteren (SEA), 2020, 23 April) (Wat is SEA? Alles over Zoekmachine Adverteren, 2020, 30 April) (Expanted Text Ad Preview Tool – Karooya, z.d.)
Actie 2:
P(1)
Actie twee komt voort uit mijn eerste actie. Ik heb tijdens mijn minor Ondernemerschap een verdiepingsopdracht gemaakt betreft SEO. De docent van deze minor gaf aan dat wanneer je voor een bedrijf aan de slag gaat, je deze opdracht kon gebruiken om jezelf te helpen en voorbereiden. Daarom heb ik gekozen deze opdracht uit te werken als mijn tweede actie.
De uitgewerkte opdracht is te zien in Bijlage 1.
D(1)
Bron: Eigen ervaring
Ik vond het erg lastig om aan deze opdracht te beginnen. Ik was bang dat ik het niet goed deed en omdat ik het voor een bekende voor mij moest uitwerken, wilde ik het graag goed doen. Als ik deze opdracht namelijk goed uitgewerkt had, kon ik laten zien wat mijn kennis was wat betreft SEO.
Maar eenmaal aan de slag merkte ik dat ik de geleerde theorie goed kon toepassen in de opdracht. Ik merkte dat de theorie goed toepasbaar was, zo goed zelfs dat ik aan het einde van deze opdracht het idee had dat ik het onderdeel website, tekst, logo etc. ook voor Zeeland Evenementen kon uitvoeren.
Uit een eerder gesprek kwam namelijk naar voren dat de Eigenaar van Zeeland Evenementen opzoek was naar een nieuwe naam, logo website etc. Omdat ik zo snel door de opdracht heen was, ben ik gaan vragen of ik dit ook mocht uitvoeren voor Zeeland Evenementen. Naar mijn mening klopte de samenstelling van SEO en de kern van het bedrijf goed bij het veranderen.
Na gesprek met Robin Provoost, eigenaar van Zeeland Evenementen, kwamen we beide tot de conclusie dat dit zeker voor beide partijen een goede oplossing was. Ik kon meer uren invullen voor PL en Zeeland Evenementen kreeg een nieuwe update. In overleg met mijn docent PL werd dit goed gekeurd. Dit gaf mij aan het einde van deze periode een goed gevoel, omdat ik door middel van mijn SEO kennis en toewijding een grotere opdracht eruit heb kunnen halen.
Actie 3:
P(1)
Mijn plan is om de uitgewerkte tweede actie toe te passen op de website van Zeeland Evenementen. Ik heb op dit moment toestemming gehad van Robin Provoost om hieraan te werken. Ik wil graag aan het einde van het verbeteren van de SEO bekijken wat dit het bedrijf heeft opgeleverd.
(D1)
Doordat ik de tweede actie al had uitgewerkt, was ik al redelijk voorbereid. Het enige wat nu nog moest gebeuren was dat ik samen met Robin Provoost opzoek ging naar de boodschap die het bedrijf moest uitstralen, namelijk: ‘’Sportieve, gezellige en amuserende activiteiten in Zeeland’’. Het doel van deze actie is dus de boodschap zo goed.
Het was in het begin lastig om te werken in het programma, omdat ik niet overal toestemming tot kon krijgen. Hierdoor duurde het uitwerken langer dan ik verwacht had. Toen ik later de greep te pakken had, merkte ik steeds meer dat het schrijven van teksten, bijvoegen van de zoekwoorden en het plaatsen van toepasselijke afbeeldingen mij steeds gemakkelijker af gingen. Zeker omdat ik dit vorig jaar tijdens mijn stage ook heb moeten doen. Ook was het was prettig om met deze website te werken, omdat er helemaal nog geen SEO en SEA was uitgevoerd. De website was niet te vinden en er kwamen geen leads binnen bij de website. De enige boekingen die er gedaan werden kwamen voornamelijk door mond tot mond reclame.
Al met al was dit doel goed haalbaar en is het resultaat zeker behaald. Namelijk: Bovenaan op de eerste pagina van Google komen.
Leerdoel 2
Actie 1:
P(1)
Het plan voor deze actie is duidelijk, ik ga in gesprek met Luuk Verschuuren. Ik heb Luuk leren kennen tijdens mijn stage bij de Smaak Specialist. Luuk was daar werkzaam op de afdeling Sales, terwijl hij de opleiding Sport en Economie had afgerond, met een verbreding op Communicatie en Marketing. Als er iemand is die weet hoe het is om niet goed op je plek te zitten is het Luuk. Daarom wilde ik graag met hem in gesprek. Omdat hij naar mijn mening alle verschillende onderdelen van een prettige baan/stage goed kon uitleggen.
D(2)
eigen kennis:
Voordat ik het gesprek met Luuk aan ben gegaan, heb ik mijzelf eerst wat ingelezen op wat ik precies wilde weten. Ik heb zelf vragen bedacht en ik heb online wat vragen opgezocht. Ook heb ik mijzelf verdiept in Luuk, zodat ik van tevoren wist wat hij allemaal al gedaan had.
Vragen:
- Wanneer wist je welke kant binnen je studie je op wilde gaan?
- Wat heeft geleid dat je deze keuze kon maken?
- Heb je altijd al geweten wat je wilde worden?
- Heb je keuzes gemaakt binnen je studie/na je studie waar je spijt van hebt en waarom?
- Waarom heb je deze keuzes toch gemaakt.
- Wanneer wist jij zeker dat je ergens wel op je plek zat?
Deze zes vragen had ik voornamelijk. Voor de rest was ik vooral benieuwd naar hoe het gesprek zou lopen.
Actie 2:
P(2)
Als tweede gesprekspartner ben ik in gesprek gegaan met Emilie Leijten, ofwel mijn moeder. Erg gek wel, aangezien ik het met mijn moeder altijd heb over cijfers. Maar nooit over wat ik later wil worden. Dit klinkt wellicht gek, maar mijn moeder is Studieadviseur geweest bij AMBM en is nu studieadviseur bij Fysiotherapie.
Thuis probeer ik altijd zo weinig mogelijk over school te praten, omdat ik vroeger altijd vond dat ze zich te veel kon bemoeien en te veel wilde ‘’helpen’’ en in haar rol als studieadviseur viel. Terwijl ik dat nu juist erg nodig had. Deze tweede uitwerking van Actie 1 is dus tegelijkertijd een uitvoering van actie 2.
Ik ben dan ook niet in gesprek gegaan als moeder-dochter, maar formeel zoals elke student bij haar langs komt. We hebben afgesproken op school en heb aangegeven dat ik graag niet anders behandeld wilde worden, dan al haar andere studenten.
Zo afgesproken, zo ontstond er een prettig gesprek.
D(2)
eigen kennis:
Zo ook bij Luuk, heb ik bij Emilie een aantal vragen opgesteld die ik tijdens het gesprek wilde vragen:
- Ik heb wel een aantal onderwerpen binnen mijn studie die ik interessant vind, namelijk: communicatie, branding, online marketing en sociale media. Welke richtingen en verdiepingsopleidingen zijn er die ik hierbij kan volgen?
- Is het belangrijk om nog een studie te doen na het HBO, aangezien dit altijd als normaal wordt gezien?
- Zijn er binnen avans andere studiekeuze-hulpmiddelen die mij kunnen helpen met het maken van een keuze.
Bovenstaande vragen waren voornamelijk de belangrijkste doelen en inzichten die ik wilde krijgen in dit gesprek.
Actie 3:
P(1)
Naar aanleiding van het gesprek met Luuk en Emilie ben ik opzoek gegaan naar een passend stagebedrijf. Deze was al snel gevonden, want voor het vak Sales werkte ik samen met een bedrijf dat goed paste bij mijn normen, waarden en interesses. Het bedrijf Blue Talents was opzoek naar afstudeeropdrachten en heb daarom een brief geschreven.
Ik ben mijn sollicitatiebrief gaan schrijven, zie hoofdstuk ‘Up-to-date Brief’, waarbij ik uitleg waarom ik graag bij het bedrijf Blue Talents mijn afstudeer opdracht zou willen uitvoeren.
D(1)
Afgelopen jaren heb ik meerdere sollicitatiebrieven/motivatiebrieven geschreven voor werk, stage en schoolopdrachten. Ik wist dus hoe ik aan de brief moest beginnen. Het belangrijkste vond ik dat ik kon onderbouwen waarom ik Blue Talents als bedrijf vond passen bij mij.
Ik had voor mijzelf een lijstje gemaakt met Positieve eigenschappen en negatieve verwachtingen om te checken of mijn enthousiasme klopte:
Positief
- Mannelijk bedrijf
- Sportieve ondertoon
- Eerlijkheid staat centraal
- Open ruimte om te werken aan marketing en communicatie
- Waarschijnlijk vrije ruimte om een goed passende opdracht te vinden.
- Het is in de buurt.
- willend om mee te werken aan veranderingen
- Budget om daadwerkelijke veranderingen aan te passen.
Negatief
- Waarschijnlijk weinig stagevergoeding omdat het een klein bedrijf is.
- Kleine marketing/communicatie afdeling
- Geen kennis over de IT branche
De negatieve punten waren vanuit mijn kant aannames en hielden mij tegen om de brief te sturen. Tot ik op een punt kwam en dacht, hoezo moet ik afhankelijk zijn van verwachtingen.. Misschien is het wel helemaal niet zoals ik denk. Waarna ik dezelfde dag een bericht gestuurd heb naar Marco de Jonge.