VOORBEREIDENDE OPDRACHTEN
Lesweek 1:
Voor de eerste les in blok twee, heb ik vijf dingen voor mijzelf opgesteld om te veranderen aan mijn website.
Verbeteringspunten:
-
Nieuw ontwerp website
-
Persoonlijkere leerdoelen
-
Overzichtelijker maken
-
Betere foto’s uitzoeken die goed laten zien wie ik ben
-
Betere zinsopbouw
Hierna heb ik 5 vragen genoteerd, die ik aan mijn coach en medestudenten wil vragen.
Vragen voor docent:
-
Wat vind je van mijn oude website?
-
Wat zou je anders willen zien?
-
Hoe kan ik mijn persoonlijkheid het beste weergeven op mijn website?
-
Hoe kan ik mijn urenverantwoording het beste weergeven?
-
Op welke manier kan ik mijn acties het beste bewijzen?
-
Wat vind je van de kleuren samenstelling?
Als huiswerkopdracht heb ik mijn website aan twee mensen laten zien die in het commercieel economische beroepenveld werken. De feedback die ik terug kreeg was:
Jordi Roon (Online-marketeer):
Ik heb je website bekeken en vind het er erg leuk uit zien, maar misschien iets te eenvoudig. Hierdoor komt het misschien wat onprofessioneel over. Ik denk namelijk dat jij heel veel baat kunt hebben bij deze website. Je kunt deze namelijk ook gebruiken tijdens sollicitaties, om te laten zien wie je bent en van welk punt jij jezelf hebt ontwikkeld.
Erg fijn trouwens dat je veel foto’s gebruikt, hierdoor kan ik zien wie jij precies bent en wat je leuk vind om te doen.
Een ander punt is je taalgebruik, dit zou ik wat zakelijker maken. Ik weet niet of dat de bedoeling is, maar mocht je het, zoals ik het bovenstaand genoemd heb, gebruiken voor een sollicitatie of een stage-aanvraag dan is het voor bedrijven beter als je taalgebruik zakelijker is.
Eva Boot (Junior Consultant):
Ik moet zeggen dat ik aardig onder de indruk ben, aangezien je geen ervaring hebt in het creëren van websites. Het ziet er duidelijk en overzichtelijk uit. Echter zou ik het nog iets persoonlijker maken, zodat wij, de bezoekers van jouw website, goed kunnen zien van wie deze website is en wat je persoonlijke ontwikkelingen zijn. Verder vind ik het mooi en duidelijk om te lezen wat je doelen zijn, en hoe je deze wilt aanpakken.
Echter stonden er wel nog een aantal spelfouten in, dit zou ik samen met je zakelijkschrijven nog even aanpakken. Hierdoor komt je website professioneler over.
Lesweek 2:
In de les van week 2 heb ik geleerd wat de beste manieren zijn om feedback te geven. Echter moesten we voor deze les een aantal tips en tops opzoeken, zodat ik al voorbereid de les in kon gaan. Hieronder heb ik mijn tips en tops genoteerd:
Om te beginnen is het verstandig als ik voor mijzelf uit zoeken wat ik terug wil koppelen aan deze persoon. Nadat dit is gedaan heb, spreek ik deze persoon rustig aan, op de juiste plaats en tijd. Dit doe ik zodat we samen rustig een gesprek kunnen voeren, zonder dat we direct gestoord worden.
Begin met positieve feedback, omdat de persoon zich dan niet meteen of aangevallen of gekwetst wordt, vertellend vanuit jezelf. Nadat ik deze positieve feedback heb gegeven, spreek ik mijn feedback uit vanuit de ik-persoon, omdat ik duidelijk wil maken dat de boodschap vanuit mij komt en het geen aanval is. hierbij geef ik aan wat dit met mij gedaan heeft de afgelopen tijd.
Nadat ik dit verteld heb, geef ik de persoon waar het over gaat de tijd om zijn mening of bevindingen te delen. Dit doe ik zodat ik er achter kan komen waarom deze persoon het gedaan heeft of wat hem of haar dwars zit.
Nadat we hier beide weer op gereageerd hebben, stel ik voor om samen af te spreken wat nu het gewenste gedrag zal zijn. Met bv. de zin ‘we spreken dus af dat..’ of ‘zullen we afspreken om..’. Hierdoor weten we beiden wat we nu verwachten van elkaar, en kunnen we het gesprek positief afsluiten.
De bronnen die ik hierbij gebruikt heb zijn:
- http://www.goc.nl/onderwijs/praktijkleren-(1)/begeleiding/10-tips-over-feed-back-geven
- http://www.carrieretijger.nl/functioneren/communiceren/mondeling/vaardigheden/feedback-geven
- https://www.zorgteamtraining.nl/feedback-geven/
- https://assertief.nl/feedback-geven-2/
Nadat ik uitgezocht had hoe ik het beste feedback kon geven, heb ik 2 meiden uit de klas uitgekozen om te vragen of ik hun feedback mocht geven op hun website. De eerste waaraan ik dat gevraagd heb is Lisanne.
Ik vind de website van Lisanne erg overzichtelijk, en geeft in duidelijke woorden aan wat haar doelen en acties zijn. Echter vond ik het wel jammer dat ze weinig foto’s van zichzelf op de website had gezet, waardoor haar website bij mij wat minder persoonlijk over kwam. Dit begreep zij goed. Verder heb ik haar verteld dat ik de kleur keuze erg fijn vond, omdat het overal terug kwam maar dan in andere tinten.
Nadat ik deze feedback heb gegeven, vertelde Lisanne dat ze vond dat ik het erg duidelijk maar toch wel fijn vertelde. Ze vond niet dat het negatief over kwam, en begreep wel wat ik bedoelde. Dat was voor mij erg fijn om te horen, aangezien ik hierdoor een fijn gevoel overhield aan het geven van deze feedback.
Als tweede persoon heb ik Pleun gekozen, omdat ik het goed met haar kan vinden. Maar het daarom juist lastig vind om feedback te geven, omdat ik dan juist bang ben dat ze het minder fijn opvat of mij minder aardig vind.
Ik heb verteld dat ik de homepage van Pleun d’r website erg fijn en overzichtelijk vond. Alles stond op een fijne en duidelijke plek en de link naar de andere onderwerpen op haar website waren ook goed te vinden. Echter was de website nog niet af, en kon ik niet goed inhoudelijk kijken naar de geschreven teksten. Maar ze vertelde wat haar idee was en daar heb ik wel feedback op kunnen geven. Want de kleuren en tekstindeling was namelijk wel overzichtelijk en de afbeeldingen die ze bij haar doelen wilde gebruiken geven een duidelijk overzicht.
Ook bij Pleun heb ik aangegeven dat ik graag wilde weten hoe ze het vond gaan. En ook Pleun gaf aan dat ik goed vanuit mijzelf heb gepraat, en dat het hierdoor erg rustig over kwam. Ze zei ook dat ze het erg fijn vond dat ik haar uitgekozen had, omdat ze nu ook weet dat ze altijd feedback bij mij kan komen vragen of dit aan mij mag geven.
Nadat ik Pleun en Lisanne feedback had gegeven, stond er een afspraak met de groep ingepland bij Roy. Als groep moesten we elkaar nu positieve feedback geven over hoe we te werk gingen in een groep. We kregen ook te horen hoe we dit het beste konden overbrengen naar een ander.
Onderstaand staat een foto met op de bovenste rij, de ontvangen positieve feedback. Onderaan is de feedback te zien die ik mijzelf heb gegeven. Zoals te zien is passen beide feedback goed bij elkaar.

Echter als ik eerlijk naar mijzelf kijk, dan vind ik zelfverzekerd helemaal niet zo goed bij mij passen. Maar kom ik blijkbaar zo over op veel mensen. Ik pieker namelijk erg veel en kan erg onzeker zijn als ik goed kijk naar mezelf en hoe ik reageer op veel situaties. Dit wil ik verder uitzoeken, waarom dit zo is en waarom ik zo overkom op anderen. Daarom heb ik dit als belangrijkste leerdoel uitgekozen om in blok 2 en waarschijnlijk in verdere blokken uit te zoeken.
Als tweede groepsopdracht was het de bedoeling om elkaar negatieve feedback te geven.
Het bovenste woord ‘’traag’’, kreeg ik als feedback terug van Imre. Hij gaf aan dat hij het minder fijn vond, dat ik af en toe te laat liet weten dat er nog iets moest worden aangepast aan een opdracht. Dit begreep ik wel, want dit ervaar ik ook zo.
De onderste 2 kaarten, waren mijn eigen negatieve feedback. De blanco kaart staat voor onzekerheid. Dit ervaar ik zelf enorm veel en dat is echt iets waar ik heel graag aan wil en moet werken. Want door deze onzekerheid creëer ik de tweede kaart. Door deze onzekerheid word ik erg onrustig. Hierdoor gaat mijn focus sneller weg, en kan ik mij ook minder goed concentreren op wat ik daadwerkelijk wil bereiken.

Lesweek 4:
Nadat ik mijzelf gegoogeld heb, kwam ik er achter dat ik best wel positief was over het resultaat. Helemaal bovenaan staat mijn LinkedIn profiel, waarop meteen benoemd wordt dat ik promostudent ben. Ook is het duidelijk te zien dat ik aan sport doe, wat bij mij ook erg positief uit komt. Ik kom ook geen gekke dingen tegen, of slechte of negatieve berichten of post.
Ik heb ook een gesprek gehad met het bedrijf waar ik stage wil gaan volgen in periode 4, en ook zij hadden geen negatieve dingen gevonden. Dit vond ik erg fijn om te horen, want hierdoor weet ik zeker dat ze geen gekke dingen over mij op het internet zie.
Als voorbereidende opdracht moest ik 10 steekwoorden bedenken, welke associaties een potentieel stage bedrijf bij mij zou hebben. Ik heb gekozen voor onderstaande steekwoorden:
-
Sociaal
-
Betrokkenheid
-
Vrije tijd
-
Sportief
-
Dynamisch
-
Gefocust
-
Behulpzaam
-
Prestatie gericht
-
Competitief
-
positief

De titel die ik mijzelf zou geven is een enthousiaste (online) marketeer of ondernemer.
Lesweek 7/9/10
-
Hoe is blok 2 bevallen?
-
Ik vond zelf dat het begin van blok 2 wel erg vermoeiend was, omdat ik het af en toe niet helemaal meer zag zitten. Dit kwam omdat ik de stof natuurlijk al heb gehad, en nu veel lessen voor de 2e keer krijg. Toch wist ik mijzelf te motiveren, door ook te denken aan mijn groepje. Want als ik mijn werk niet goed doe, dan hebben zij daar natuurlijk ook last van. Ook vond ik het erg lastig, omdat ik, zoals in een eerder gesprek al aangegeven heb, moeite heb om mezelf te kunnen zijn. En hierdoor heb ik het idee dat ik heel veel energie en moeite moet steken in het niet ‘’mijzelf’’ zijn. Maar ik merk wel, hoe meer ik mijzelf zoek, hoe beter het met mij gaat.
-
Hoe bevalt de opleiding (zie je jezelf hier 4 jaar zitten)?
-
Ja ik vind de opleiding heel erg leuk, alleen ik merk wel dat ik het voor mijzelf heel zwaar maak. Maar ik hoop dat ik hier na 4 jaar met mijn diploma weg loop.
-
Heb je het gevoel dat je hier bij CE op je plek zit?
-
Ja heel erg.
-
Hoe gaat het in de klas / contact met medestudenten? (P2P)
-
Het is heel gezellig met de klas, en kan het goed met mijn medestudenten vinden. Ik merk wel dat ik erg aan mijzelf moet blijven denken, omdat ik anders mijzelf echt kwijt raak en niet meer de ik blijf die ik graag wil zijn.
Ervaringen lessen
-
Wat vind je tot nu toe van de lessen? (inhoud, docenten, manier van lesgeven, niveau etc.)
-
Ik vind de ene les interessanter dan de andere, maar dat is ook niet anders. De manier van lesgeven spreekt mij wel heel erg aan, omdat dit voor mij de meest fijne manier is van het leren en toepassen van de leerstof.
-
Waarover ben je tevreden?
-
Ik ben tevreden over het feit dat ik dit blok eerlijk naar mijzelf ben gaan kijken. Dit heb ik denk ik een hele lange tijd niet gedaan, waardoor ik mijzelf langzaam kwijtraak. En ik vind het een fijn gevoel, dat ik daar nu steeds bewuster mee bezig ben.
-
Waarover ben je minder tevreden?
-
Ik ben minder tevreden over het feit dat ik voor mijzelf een enorm hoge werkdruk heb opgelegd, waardoor ik minder fit ben geworden dan eerst. Ik vind het erg jammer dat ik dit gedaan heb, omdat ik hierdoor minder goed en lekker in mijn vel zit/zat.
Studieresultaten
-
Heb je al resultaten terug? Ben je tevreden met deze resultaten?
-
Ik vind dat ik het redelijk doe, ik had wel meer van mijzelf verwacht en hierdoor zijn de resultaten echter wat tegen gevallen.
-
Ben je al gestart met studeren voor de tentamens? Vertel kort op welke manier je hebt gestudeerd.
-
Ja, ik merkte dat ik vorige periode te laat begonnen was door alle andere opdrachten ben ik dit blok eerder begonnen. Omdat ik zowel voor mijn groepsopdrachten als voor mijn tentamens een voldoende wil halen.
-
Hoe zit het met je studiemotivatie?
-
Ik ben nog steeds erg gemotiveerd, ondanks dat ik er af en toe even doorheen zit. Doordat ik natuurlijk al veel lesstoffen heb gehad, heb ik af en toe het idee dat ik het afgelopen halve jaar geen vooruitgang heb geboekt.
-
Heb je ondersteuning nodig bij het studeren?
-
Met het studeren niet, maar ik merk wel dat ik af en toe iets meer feedback terug wil krijgen over het feit dat ik me met te veel bijzaken etc. bezig houd. Dit wil ik graag omdat ik toch vaak merk dat ik terug val in mijn gewoontes.
Overige persoonlijke zaken
-
Zijn er grote veranderingen in de persoonlijke situatie (op kamers, familie etc.)?
-
Nee, al ben ik wel zoekende naar een kamer waar ik op mijzelf kan wonen.
-
Zijn er persoonlijke omstandigheden die de studievoortgang belemmeren?
-
Nee
-
Overige zaken die je wilt bespreken met je coach?
-
Nee dit heb ik al besproken.